Lama Berdiam, Akhirnya Yusuf Azmi MuIa Bersvara, Ni Bukan Manvsia Lah – Lubuk Viral

Kes pender4an membabitkan seorang remaja kelainan upaya (0KU) Bella tular di laman media sosi4l susulan perbicaraan pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali yang rancak diperkatakan.Nama Yusuf Azmi bukanlah aslng dalam kalangan rakyat Malaysia kerana gerak kerja aktlvis dan kepenggunaannya terutama ketika bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia sebelum ini.

Yusuf Azmi tampil mengesa pihak P0lis untuk mengambil tindakan yang sepatutnya kepada pelaku. Berikut ulasan dan gesaan dari Yusuf Azmi

“MANA KEADILAN UNTUK ADIK BELLA?”

“Kekurangan diri bukan bermakna seorang insan itu boleh diperlakukan apa sahaja, sebaliknya merekalah yang patut dijaga dan dimanjakan”

“Namun itulah yang menlmpa Bella, 13 tahun, anak yang didera sehingga menyebabkan siapa sahaja yang melihatnya akan menitlskan air mata atau setidaknya timbul rasa seb4k dan hiba”

“Kasih dan sayang yang diharapkan di rumah jagaan tetapi parut dan leb4m diperolehnya”

“INI BUKAN ISU KECIL! INI K3S PEND3R4AN!”

Video:

“Di bulan yang mulia ni, marilah kita mendoakan agar adik Bella mendapat keadilan yg sewajarnya. Allahu rabbi, sesungguhnya hanya Engkau sahaja Yang Maha Mengetahui”

“Ayuh bersolidariti untuk adik Bella, Anak istimewa yg ditemui dalam keadaan menyyat hati dan diseks4”

“Semoga k3s ini berjalan dengan telus dan benar”

“Doa senj4ta orang mukmin. Jangan pernah ptus berdoa untuk adik Bella”

Kepada pelaku pula, ini kata-kata Yusuf Azmi buat ramai meremang

“Mana R0h Kamu Seorang Islam”

“Saya di fahamkan pelaku ini orang islam, dengar sini baik-baik, tidak terdidik orang islam berfikiran dan berwatakan seperti ini”

“Sampai der4 orang, slmbah air p4nas, ini bukan manusia la”

“Kalau kau bantu dia, kalau kau jaga dia dengan baik kemungkian dia akan bantu kau di akhlrat kelak”

“Undng-undamng akan tetap menyelebahi orang yang diz4limi. Mana roh kamu seorang islam”

“Bella, kini nama mu sering kami dngar, cerita mu sering kami ikuti, walaupun diri mu sudah tenang disana, tp keadilan untuk mu tetap kami perjuangkan, kami yakin nasib mu”

“Akan terbela, biar puluhan sedang menyokong dia, yakin lah ribuan org sedang memperjuang kan keadilan buat Bella… Yakin Dan percaya dngn keadilan dari Allah….”

“Kekanda Yusuf Azmi Semoga allah permudahkan perjuangan team semboyan untuk membela nasib anak istimewa yg did3ra oleh manusia yg tak berhati perut….. Semoga si pend3ra mendapat balasan yg setimpal….”

Video:

“Kita bantu lah adik Bella ni Kanda Yusuf Azmi semuga mendapat pembelaan yang setimpal dengan apa cara sekali pun.. Jangan mengira dia ahli P0litik dan Menteri salah tetap salah dan kami mahu kan pengadilan serta pembelaan yang terbaik.. Aamiinn..”

Terdahulu, nasib mal4ng menlmpa Bella, 13, turut mendapati perhatian isteri TMJ, Che’ Puan Besar Khaleeda Bustamam.

Khaleeda menerusi perkongsian dalam akaun Twitter menyatakan, akan berusaha bagi menuntut keadilan bagi Bella.

“Saya akan buat apa sahaja bagi mendapatkan keadilan buat Bella”

“Saya kec3wa dan letih melihat si pengecvt yang berfikir mereka boleh buat apa sahaja terhadap kanak-kanak tidak berupaya dan fikir mereka akan terlepas”

“Kamu boleh berselindung di sebalik barisan peguam kamu tetapi akhirnya karma akan tiba pada waktunya di dunia mahupun akhirat,” katanya.

Kelmarin, media melaporkan prosiding mahkmah berkaitan kes pender4an terhadap Bella.

Remaja berkenaan yang ketiadaan ibu dan bapa sejak ditemui dan dijadikan anak angkat di Rumah Bonda, sebuah rumah kebajikan di Wangsa Maju yang diasas Siti Bainun.

Siti Bainun didkwa atas dua pertuduhan iaitu mengabaikan dan meng4niaya Bella sehingga menyebabkan mngsa mengal4mi keceder4an fizikal serta em0si.

Pertvduhan mengikut Sksyen 31(1)(a) Akt4 Kanak-kanak 2001 yang membawa hukvman maksimum penj4ra 20 tahun atau dnda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesal4han.

 

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Lubuk Viral

Sumber: FB Yusuf Azmi / trendingsangat