Tahniah !! Golongan a.nti vaks!n pun boleh rentas negeri, tapi ada syaratnya

Kerajaan benarkan aktiviti rentas negeri berkuat kuasa esok 11 Oktober 2021.

TERKINI!

Kerajaan bersetuju benar pergerakan rentas negeri bermula esok.

Kebenaran rentas negeri bagi mereka yang lengkap dua dos vaksinasi sahaja.

Aktiviti pelancongan di mana-mana negeri dibenarkan.

Kebenaran pergerakan rentas negeri tidak terpakai ke atas kawasan atau lokaliti diisytiharkan PKPD.

Kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa di bawah PICK telah capai 90 peratus.

PM ingatkan rakyat tidak ambil sikap sambil lewa, Akta 342 masih berkuatkuasa.

Sumber: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Golongan an.ti 4ksin tak bebas walau boleh rentas negeri – KJ

PROSEDUR Operasi Standard (SOP) yang sedang berkuatkuasa kini akan terus digunapakai apabila kerajaan memberi kelonggaran bagi merentas negeri dalam tempoh masa beberapa hari akan datang.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, kerajaan sebelum ini ada mengkaji saranan supaya golongan an.tiv4ksin diwajibkan untuk membuat ujian kendiri sebelum dibenarkan merentas negeri namun, jelasnya, perkara itu agak mustahil untuk dikuatkuasakan.

“Kita telah kaji cadangan tersebut, namun kita tak ada cara nak kuatkuasa cadangan tersebut, takkan nak ada sekatan jalan raya dan kita nak check setiap orang yang keluar, kalau tak ada v4ksinasi kita suruh buat test dekat situ.

“Saya rasa rakyat akan jadi lebih marah kalau berlaku kesesakan jalan raya sebab mereka dah lama tunggu nak balik kampung tiba-tiba ada sekatan jalan raya.

“Ini bukan macam gelembung Langkawi yang mana jumlahnya tak ramai dan boleh dibuat test di lapangan terbang di Kuala Lumpur, ini jalan keluar masuk dari semua bandar atau negeri, jadi sangat mustahil untuk kita semak, cumanya SOP Majlis Keselamatan Negara yang sedia ada akan terus dipakai,” katanya dalam satu sidang media pada Khamis.

Menurut Khairy, walaupun kerajaan tidak mempunyai keupayaan untuk menghalang golongan an.tiv4ksin daripada merentas negeri, tindakan penguatkuasaan akan terus dilakukan untuk memastikan SOP yang telah ditetapkan dipatuhi semua orang.

“Walaupun kita akan kata rentas negeri untuk mereka yang telah div4ksinasi, tak ada cara nak kawal dan saya akui tak akan ada sekatan jalan raya.

“Tapi kalau mereka balik atau rentas negeri dan kemudian cuba makan di restoran, mereka tidak akan ada kebebasan.

“Itu cara kita boleh kuatkuasa SOP sedia ada, kita tak nak terlalu banyak SOP dalam hal rentas negeri sebab ramai dah tunggu,” katanya.

Menurut Khairy, dia sudah meminta bantuan pihak polis untuk melaksanakan Ops Patuh bagi memastikan orang ramai tidak melanggar SOP yang telah ditetapkan.

“Polis akan terus ke kedai makan secara rawak untuk periksa sama ada pelanggan telah menerima v4ksinasi atau tidak dan kompaun akan dikeluarkan kepada yang tidak patuh,” katanya.

Sementara itu, Khairy juga memaklumkan bahawa kementeriannya sudah berbincang dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Malaysia (KPDNHEP) untuk menurunkan harga kit ujian kendiri Covid-19.

“KPDNHEP dan KKM telah bincang supaya kita dapat turunkan lagi harga kit ujian kendiri dan kita mungkin akan umum dalam tempoh masa akan datang tapi ia akan ambil kira sedikit masa peralihan supaya pembekal yang sudahpun membeli ujian tersebut dapat jual supply yang sedia ada.

“Sebab kali terakhir kita turunkan harga ada antara mereka memberi pandangan bahawa tidak cukup masa nak clear stok sedia ada, jadi saya dah bincang dengan menteri KPDNHEP dan kita pun dah ada harga yang kita nak sarankan supaya jadi harga siling dan kita rasa ini adil kepada pengguna dan pembekal,” katanya.

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber :  https://trendingkini.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*