4 Hari Pant4ng Dah Sihat? Macam Tak Percaya, Dr. Amalina Akhirnya Dedah Rahsianya- Lubuk Viral

PETALING JAYA – Selepas ramai yang kagum kecergasannya selepas 4 hari bers4lin, Dr. Amalina akhirnya mendedahkan rahsia kesihatannya.

Pakar Bed4h terkenal, Dr. Nur Amalina Che Bakri, minggu lalu berkongsi gambar bersama puterinya, Arabella Mia keluar berjalan-jalan sekitar London ketika dalam p4ntang bers4lin.

Apa yang menjadi perhatian, Dr. Amalina kelihatan sihat dan bertenaga meskipun baru sahaja memasuki hari keempat tempoh berp4ntang selepas bers4lin anak sulungnya itu.

Dalam pada itu, rata-rata pengikutnya meminta petua tentang amalan yang dilakukannya supaya memiliki tenaga dalaman yang kuat selain penjagaan meraw4t lvka bers4lin dengan cepat.

Dr. Amalina berkata, hari ini telah berkongsi tip-tip berkaitan atas permintaan ramai yang bertanya tentang penjagaan diri yang diamalkannya selepas bers4lin.

“Saya akan berkongsi amalan saya sendiri berdasarkan kajian saintifik yang disarankan oleh pakar obstetrik dan pengalaman saya sendiri sebagai seorang doktor,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amalina (@dramalinabakri)

Makan secara sederhana dan tidak perlu p4ntang telur atau ayam jika tiada alahan, antara rahsia Dr. Nur Amalina sihat selepas empat hari berp4ntang.

Menurutnya, intensiti aktiviti seharian juga boleh ditingkatkan secara beransur-ansur dan elakkan mengangkat barang yang lebih berat daripada b4yi selama enam minggu.

“Amalkan makanan sihat dan seimbang seumur hidup. Makan sayur-sayuran, buah serta kurangkan garam, gula dan minyak.

“Minum air kosong 2 ke 3 liter sehari dan kurangkan minum air manis seperti air boba dan milo,” katanya melalui perkongsian di Instagram.

Jika bersalin secara normal tanpa komplikasi pula katanya, ibu-ibu boleh mulakan senaman ringan sekiranya sudah bersedia.

“Ini termasuk berjalan kaki (untuk elak bl00d clots), kegel (pelvic floor exercise) dan senaman perut. Anda digalakkan menunggu enam minggu sebelum mulakan senaman berimpak tinggi seperti aerobik atau berlari.

“Jika pendar4han (lochia) bertambah berat atau bertukar warna (menjadi mer4h jambu atau merah) selepas melakukan aktiviti, anda mungkin melakukannya secara berlebihan. Kurangkan aktiviti dan pastikan dapat banyak rehat,” katanya.

Bagi penjagaan bahagian perineum, Dr. Amalina menasihatkan supaya ia dibasuh dengan air mengikut turutan dari depan ke belakang dan dilap sehingga kering setiap hari.

“Tukar maternity pad setiap tiga ke empat jam. Jika bers4lin melalui C-section, bersih dan lap luka sehingga kering setiap hari, pakai pakaian longg4r dan seluar dalam kapas.

“Ambil ubat penahan s4kit (par4cetamol atau ibupr0fen selamat untuk br34stfeeding). Jaga kebersihan dan mandi setiap hari. Ambil lax4tives jika perlu untuk elak constip4tion,” kongsinya.

KOMEN NETIZEN :

 

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Lubuk Viral

Sumber: https://bartasangbad.site/