Dulu Popular Dengan Slogan”M4lu Apa Bossku”, Ini Panggilan Terbaru Najib Y4ng Mula Sohor Kini di Twitter

PUTRAJAYA – Hidup ibarat kitaran roda. Mungkin perumpamaan itu dapat disimpulkan terhadap nasib bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak setelah rayuan sabitn kes mahk4mah beliau dikekalkan Mahkam4h Rayu4n di sini pagi Rabu.

Ahli Parlimen Pekan yang kembali berpengaruh dengan slogan ‘Malu Apa Bossku’ setelah kerajaan Barisan Nasional (BN) tumbang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) itu, akhirnya terpaksa menerima hakikat beliau kini trending dengan frasa ‘national embarrassm3nt (memalukan negara)’ yang begitu popular di laman Twitter dengan lebih 13,100 kicauan setakat jam 3 petang Rabu.

Lebih menarik, ungkapan ‘national embarrassment’ yang digunakan Pengerusi Penal Tiga Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Karim Abdul Jalil terhadap Najib bagi mengekalkan keputusan Hakim M4hkamah Tinggi, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali sebelum ini, turut menjadi buah mulut perbualan warga maya di laman sosial popular lain termasuk Facebook dan Instagram.

Sebelum itu, Mahkam4h Rayu4n mengekalkan sabitan dan hukum4n terhadap Najib yang didapati bersal4h atas tujuh pertuduh4n membabitkan penyeleweng4n dana RM42 juta milik syarikat SRC International Sdn Bhd.

Sewaktu membacakan keputusan penghakiman, Abdul Karim, bersama-sama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera, sebulat suara mendapati Mohd Nazlan membuat keputusan yang betul dan tidak terkhilaf apabila mensabitk4n Najib terhadap tuduhan itu.

Abdul Karim menambah, tiada sebab untuk pihaknya bercanggah dengan Mohd Nazlan dengan beliau turut menjelaskan dakwa4n bahawa wang itu adalah derma dari Arab tidak boleh dipertahankan.

“There is no national interest here, just a national embarrassment (Ini bukan libat kepentingan nasional, hanya satu perkara memalukan negara),” tegas Abdul Karim yang turut berpendapat Najib mempunyai kepentingan peribadi meluluskan RM4 bilion kepada SRC International.

Di sebalik keputusan terkini Mahkam4h Rayu4n, tiga panel hakim mahkam4h itu masih membenarkan penangguhan pelaksanaan hukum4n penj4ra 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib sementara menunggu rayu4n di Mahkam4h Persekutuan.

Abdul Karim berkata, syarat penangguhan hukum4n sama seperti diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi iaitu jaminan RM2 juta dengan dua penjamin, dan perlu melapor diri ke balai polis berhampiran dua kali sebulan.

Ketiga-tiga hakim juga sependapat untuk mengekalkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta terhadap Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN) itu.

Semasa prosiding secara hibrid pagi ini, wajah Najib kelihatan tenang ketika keputusan dibacakan Abdul Karim.

Bagaimanapun, Najib kemudiannya meluahkan kekecewa4n terhadap keputusan Mahkam4h Rayu4n dan menegaskan beliau berjasa besar dalam mengembangkan aset negara daripada RM800 bilion kepada RM2 trilion selama tempoh lebih 10 tahun pentadbiran beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia bermula tahun 2008 sehingga 2018.

Tambah Najib lagi, penggunaan ungkapan ‘national embarassment’ terhadap dirinya juga dianggap tidak wajar dengan beliau membangkitkan skandal dagangan tukaran wang asing (Forex) sekitar tahun 90-an yang dianggapnya lebih memalukan.

“Bukankah itu lebih memalukan negara?” soal Najib dalam sidang media atas talian selepas Mahkam4h Rayuan mengekalkan keputusan beliau bersalah.

Menegaskan kedudukannya sebagai orang Islam, Ahli Parlimen Pekan itu juga sekali lagi menegaskan bahawa beliau tidak bersalah seperti yang dipertuduhk4n.

Susulan tumpuan terhadap nasib Najib kini terarah kepada keputusan rayuan kes beliau di Mahkam4h Persekutuan, timbul tanda tanya sama ada karier politik ‘Bossku’ kini sudah berakhir atau sekadar permulaan terhadap kebangkitan mutlak beliau pada masa hadapan? Hanya masa yang dapat menjawabnya.

Bekas perdana menteri Najib Razak sebelum ini memang sinonim dengan slogan ‘Malu Apa Bossku?’, yang mula popular selepas kekalahan BN pada PRU-14.
Bagaimanapun sejak semalam, Najib kini dikaitkan dengan frasa ‘national embarr4ssment’, yang menjadi sohor kini di Twitter.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber:mkini, sinar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*