Mamat Khalid tak kisah Ellie Suriaty sokong Najib, beri peluang selepas 2 tahun dipul4ukan – “Dia pengarah pertama berani ambil saya”

KETIKA ramai penggiat industri kreatif termasuk rakan selebriti mempersenda fahaman politik pelakon dan pengarah Ellie Suriaty Omar, insan seperti Allahy4rham Mamat Khalid punya persepsi berbeza.

Tanpa sebarang prejudis, arw4h menjadikan bakat yang dimiliki Ellie, 51, sebagai sandaran utama sebelum dia diberikan tawaran lakonan.

Cerita Ellie, dia sangat terharu apabila Mamat menjadi satu-satunya pengarah yang berani mengambilnya berlakon selepas hampir dua tahun dipulaukan gara-gara aktif berpolitik menyokong bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Ketika zaman Pakatan Harapan memerintah saya adalah pembangkang tegar. Saya dipul4ukan kerana lantang memb1das dasar kerajaan… pada ketika itu la.

“Tapi Mamat Khalid merupakan pengarah pertama yang berani ambil saya tanpa ada diskriminasi.

Actress Ellie Suriaty with Anti-Icerd rally supporter get together at Sogo, Kuala Lumpur before marching to Dataran Merdeka. FAIHAN GHANI/The Star.

Ellie (tiga dari kiri) sewaktu mengikuti protes di Dataran Merdeka pada Disember 2018. -fotoTHESTAR

“Abang Mamat lain, dia tak pernah judge apa yang saya lakukan dan dia sangat welcoming,” katanya kepada mStar.

Untuk rekod sekitar Julai 2018 Ellie menjadi m4ngsa kec4man hebat netizen gara-gara lantang menyokong Najib yang pada ketika itu mula berdepan tudvhan di mahk4mah berhubung salah guna kuasa dan pec4h am4nah.

Malah Ellie turut menjadi bahan sindiran segelintir rakan selebriti mend4kwa semangatnya dalam politik disebabkan wang.

Saya kembali kepada industri hanya dengan jasa Mamat Khalid.

ELLIE SURIATY OMAR

PELAKON/ PENGARAH

Susulan itu Ellie mengalami banyak kerugian apabila hilang tawaran bekerja selama 22 bulan.

Bercerita lanjut tentang memorinya bersama Allahyarham Mamat, Ellie berkata dia berasa begitu lega apabila kembali diterima dalam dunia seni.

Kata Ellie watak Kak Som dalam drama Kampong Pisang Bersiri-siri (2020) dan filem Kampong Pisang Muzikal Raya Istimewa (2021) arahan Mamat membuka laluan untuknya kembali aktif.

“Saya kembali kepada industri hanya dengan jasa Mamat Khalid. Dia tak pernah tanya kenapa saya begini dan begitu.

Untitled-design-5-7

Ellie sewaktu berlakon dalam filem Kampong Pisang Musikal Raya Istimewa.

“Dia hargai saya sebagai anak seni dan pergkarya. Sudah pasti sikap dia yang sebegitu memberi satu kelegaan yang sangat luar biasa… dia menerima saya sebagai anak seni.

It’s good to be back dalam industri bersama pengarah yang mengenali kita, saya begitu menghorm4ti abang Mamat Khalid,” katanya lagi.

Dalam pada itu Ellie turut melahirkan rasa terkilannya apabila tidak berpeluang menziarah bagi memberi penghormatan terakhir kepada Mamat.

“Saya tak dapat menghadiri majlis pengebumian Allahyarham abang Mamat. Saya hormat untuk tidak ke sana sebab tak ada sijil digital.

“Saya tak mahu jadi punca, saya doa dari jauh,” katanya.

IPOH, 24 Okt -- Orang ramai mengaminkan bacaan doa elepas pengebumian jenazah Allahyarham Mamat Khalid atau nama sebenar Mohamad Mohamad Khalid, 58, di Tanah Perkuburan Islam Masjid Paloh hari ini.Allahyarham yang meninggal dunia akibat serangan jantung selamat dikebumikan kira-kira pukul 2.25 petang. Jenazah Allahyarham sebelum itu dibawa ke kediamannya di Taman Ipoh Jaya Timur 1 kira-kira 6 pagi tadi dan kemudiannya disembahyangkan di Masjid Jamek Idris Iskandar Shah 1, Sungai Rokam kira-kira pukul 12 tengah hari.--fotoBERNAMA (2021) HAKCIPTA TERPELIHARA

Orang ramai mengaminkan bacaan doa selepas pengebumian jenazah Allahy4rham Mamat Khalid di Tanah Perkubvran Islam Masjid Paloh. – fotoBERNAMA

Mamat atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid meninggal dunia akib4t ser4ngan j4ntung di Hospital Slim River, Perak.

Allahy4rham pengsan di restorannya, Sarang Art Hub di Tanjung Malim, Perak sebelum dikejarkan ke hospital dan disahkan men1nggal dunia kira-kira pukul 12.30 tengah malam, Ahad.

Jen4zah pengarah dan penerbit terkenal, Mamat Khalid selamat dikebumikan di Tanah Perkubvran Islam Masjid Kampung Paloh di Ipoh, Perak, kira-kira 2.20 petang Ahad.

Antara karyanya yang paling popular ialah Hantu Kak Limah, Zombie Kampung Pisang, Man Laksa, Rock Oo, Rock Bro, 16 Puasa, 17 Puasa dan 18 Puasa Di Kampung Pisang.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber : mStar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*