Ahmad Maslan beb4s dua tudvhan, ini reaksi ‘win’ Najib

Bekas perdana menteri, Najib Razak mempertahankan dana yang disalurkan kepada Setiausaha Agung Umno, Ahmad Maslan adalah dari Kementerian Kewangan Arab Saudi, dan bukannya dana har4m.

Najib berkata pembebasan Ahmad daripada pertudvhan dihadapinya itu membuktikan pihak pendakwran yakin akan tew4s jika kes berkenaan diteruskan.

“Ahmad telah dilepaskan dan dibeb4skan di mahkam4h hari ini berhubung dana yang diterimanya dari saya sebelum PRU14.

“Pendakw4an tidak mahu teruskan kes terhadap Ahmad setelah kedua-dua pihak bersetuju menyelesaikan kes dengan bayaran komp4un RM1.1 juta.

“Wang yang saya bayar kepada Ahmad dan kesemua pihak di atas (senarai yang dikemukakan Najib) untuk kerja CSR itu berasal dari dana sekurang-kurangnya RM642 juta yang saya terima dari Kementerian Kewangan Arab Saudi dan ini telah dibuktikan banyak kali dalam perbicaraan m4hkamah,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya, pagi ini.


Terdahulu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membebaskan Ahmad atas dua pertuduh4n tidak mengisytiharkan RM2 juta yang diterima daripada Najib Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberi pernyataan p4lsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM).

Bernama melaporkan Hakim Ahmad Shahrir Mohd Salleh memutuskan demikian selepas Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar memaklumkan mahkamah bahawa pihak pendakw4an menarik balik kedua-dua pertuduhan terhadap Ahmad Maslan.

Ini selepas ahli parlimen Pontian bersetuju membayar komp4un berjumlah RM1.1 juta, semalam.

Dalam pada itu Najib berkata Ahmad mengaku salah dalam kes ini tetapi memilih untuk membayar komp4un bagi menjimatkan masa, mengelak masalah berterusan berhubung imej beliau dan jimat kos guam4n.

“Jika diteruskan kes ini juga, saya percaya kerajaan juga akan kalah kes ini seperti kes-kes sebelum ini,” kata Najib lagi.

Jelas Najib lagi, meskipun kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini mengetahui dana berkenaan datangnya dari kerajaan Arab Saudi, namun mereka mengaitkannya dengan 1MDB.

“Kenapa pula kerajaan PH dulu kata wang itu adalah wang har4m berasal dari 1MDB dan seterusnya mengenakan tindakan mahkamah AMLA (Akta Pencegahan Pengubahan Wang Har4m, Pencegahan Pembiayaan Kegan4san dan Hasil daripada Aktiviti Haram) ke atas berpuluh-puluh entiti termasuk Umno dan BN sehingga kita dihina, disusahkan dan perlu menanggung kos peguam berjuta-juta ringgit?

“Sehingga hari ini, tiada seorang pun dari PH berani menafikan atau mengaku perkara ini walaupun berkali-kali telah dibuktikan dalam perbicaraan mahkam4h oleh pihak SPRM dan pihak bank,” katanya.


Sementara itu dalam satu lagi hantaran berasingan di Facebook, Najib juga mempertahankan kompaun RM1.1 juta yang dibayar Ahmad untuk menyelesaikan kes tersebut.

“(Ini) mungkin dianggap berbaloi oleh dia sebab mampu mengelakkan kos gu4man, kos masa mahk4mah serta pencalaran imej bertahun-tahun lamanya untuk dilabel tudvhan kluster mahk4mah.

Katanya, mereka yang tidak pernah did4kwa atau melawan kes mahkamah sudah tentu tidak akan faham kos guam4n, dan betapa banyak masa yang perlu untuk bermesyuarat dengan peguam serta menghadiri perbicara4n di mahkam4h.

Najib memberi contoh kes Anwar Ibrahim melawan Khairy Jamaluddin dan juga kes liw4t II ketua pembangkang itu serta kes banglo Lim Guan Eng.

“Itupun diperingkat mahkamah tinggi. Belum masuk mahkamah rayu4n dan perseketuan. Tanyalah sendiri.

“Adakah kamu ingin berdepan dengan masa yang dib4zir, kos guam4n dan kerisauan selama 7 hingga 13 tahun?” soalnya.

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber: http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*