Isu Suami Tal4k Isteri Sebab Ambil V4ksin, Zizan Razak Minta Pencerahan Ustaz Azhar Idrus

Kuala Terengganu: Seorang lelaki sanggup melafazkan t4klik ke atas isterinya di media sosial disebabkan pasangannya itu mendapatkan suntikan v4ksin CVD-19.

Suri rumah berkenaan kemudiannya menghubungi peguam syarie bagi mendapatkan khidmat dan pengesahan sama ada t4klik dilafazkan suaminya melalui Facebook itu sah atau sebaliknya.

Berdasarkan perkongsian yang dimuat naik melalui FB peguam syarie itu, suami isteri berkenaan adalah pasangan jarak jauh (PJJ) dan kejadian dilaporkan berlaku semalam.

Penguam syarie Maryam Wafda Kamilen daripada Tetuan Wafda Kamilen & Associates ketika dihubungi mengesahkan menerima pertanyaan daripada suri rumah berkenaan.

Katanya, suri rumah itu mengakui mengambil suntik4n v4ksin dos pertama tanpa pengetahuan suaminya Selasa lalu.

“Ketika berbual melalui telefon mengenai v4ksin, lelaki berkenaan melar4ng isterinya mendapatkan suntik4n v4ksin dan jika ingkar maka akan jatuh taklik.

“Suri rumah itu menghubungi saya untuk mendapatkan kepastian sama ada t4klik dilafazkan suaminya jatuh atau sebaliknya,” katanya ketika dihubungi NSTP hari ini.

Maryam Wafda yang turut mengesahkan kes itu bukan kali diterima syarikat guamannya berkata, suri rumah itu dinasihatkan merujuk kes berkenaan kepada Mahk4mah Syari4h untuk pengesahan.

Katanya, terdapat empat k3s berkaitan dengan isu yang sama diterimanya sejak berlakunya penularan p4ndemik CVD-19 dan keperluan rakyat mendapatkan suntikan v4ksin.

“Kami bersedia menawarkan perkhidmatan kepada semua suri rumah yang berhadapan dengan situasi itu.

“Kami menyarankan suri rumah yang berdepan dengan situasi itu supaya segera memf4ilkan kes itu di Mahk4mah Syariah,” katanya.

Zizan Tanya UAI Dari Segi Hukvm

Dalam satu FORUM SAMBUTAN AMBANG KEMERDEKAAN malam tadi Zizan Razak telah bertanya perihal masej tersebut kepada  Ustaz Azhar Idrus

Menurut Ustaz Azhar, beliau hanya mengulas berdasarkan ker4tan masej yang tersebar sahaja dan perlu untuk semak kembali dengan pasangan terbabit situasi sebenar

Berdasarkan masej perbualan tersebut, Ustaz Azhar jelaskan yang lafaz tersebut tidak lengkap, kerana suatu ikatan perkahwinan itu di bina atas satu ikatan yang kukuh melibatkan dua orang s4ksi dengan lafaz yang jelas. Begitu juga dengan lafaz taklik, perlu di lakukan dengan jelas dan berdasarkan situasi tertentu sebelum sesuatu ikatan perkahwinan tersebut terlerai

Sumber : trending sangat

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber: https://www.motifviral.dnqj.my/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*