75 Peratus Paru-Paru Fazli Zainal Rosak Akibat C0v!D19

Kuala Lumpur: Ujian imbasan tom0grafi berkomputer (CT Scan), hari ini mendapati kira-kira 75 peratus paru-paru penyanyi Fazli Zainal, 43, rosak akibat Cov1d-19.

Fazli ketika dihubungi berkata, dia amat terkejvt dengan keputusan imbasan itu sebaik dimaklumkan doktor kepadanya.

“Kesan keros4kan ke atas paru-paru saya akibat Cov1d-19 agak teruk juga. Disebabkan itu, saya masih mengalami b4tuk-b4tuk dan kesukaran bernafas. Malah, jika bercakap pun saya cepat mengah.

“Walaupun keadaan kesihatan beransur pulih sekarang, tapi saya masih belum boleh bernafas dengan baik lagi dan perlu bergantung dengan bantuan oksigen,” katanya yang kini dirawat di Hospital Ampang.

Fazli berkata, dia pernah cuba ke tandas tanpa bantuan oksigen, tetapi dalam tempoh satu minit paras oksigen dalam badannya turun mendadak dari 93 peratus hingga 55 peratus.

Menurut Fazli, dia juga belum berkesempatan mengambil suntikan dos pertama vaksin yang sepatutnya pada 23 Julai apabila dia dijangkiti Cov1d-19 sebelum tarikh itu.

“Ketika masih di tahap pertama dan kedua, saya hanya kuarantin diri di rumah selama seminggu. Bagaimanapun, saya dimasukkan ke Hospital Ampang pada 31 Julai lalu kerana tahap oksigen turun sehingga 75 peratus.

“Tak sangka juga, sudah 20 hari saya menerima rawatan di hospital ini kerana j4ngkitan Cov1d-19. Namun, terima kasih kepada keluarga, rakan-rakan selebriti dan orang ramai yang tak putus-putus doakan untuk saya.

“Setiap hari, ramai orang bertanya khabar dan itu cukup memberikan saya semangat. Bagi saya sekarang, hanya doa-doa daripada anda yang tidak putus buat saya amat penting untuk sembuh dari wabak ini,” katanya.

Menurut Fazli, apa yang dibimbangkan ketika tahap kesihatannya teruk ialah kem4tian.

Katanya, dia terfikir-fikir apakah mampu terlepas daripada menjawab soalan Malaikat di dalam kubvr nanti.

“Justeru, saya kini memang mendahulukan solat lebih awal. Ini kerana, saya tidak tahu bila nyawa akan dicabut dan setiap kali masuk waktu, saya akan terus solat dan tidak bertangguh lagi,” katanya.

Ditanya juga mengenai jangkaan dia akan dibenarkan pulang ke rumah, Fazli berkata, mungkin dalam tempoh seminggu lagi.

Namun, katanya semua bergantung kepada tahap kesembuhan kesihatannya dan kebenaran daripada doktor.

Fazli juga pernah muncul dengan single berjudul Mantan Yang Terluka ciptaan Ajai dan lirik oleh Ahmad Fedtri Yahya.

Dia juga tampil dengan lagu Kurnia bersama Bob Yusof pada 2017.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber : hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*