Kemungkinan kembali sebagai PM, Muhyiddin bagitahu apa yg akan beliau buat

Meski telah meletak jawatan sebagai perdana menteri, Muhyiddin Yassin masih jauh dari merancang persaraan politiknya.

Ahli Parlimen Pagoh itu juga tidak sepenuhnya pasrah dengan nasibnya, malah tidak menolak kemungkinan dia akan kembali sebagai perdana menteri.

Bercakap kepada editor media arus perdana setelah mengundurkan diri semalam, Muhyiddin ditanya mengenai kemungkinan dilantik semula sebagai perdana menteri.

“Well, let’s see. Sepatutnya tidak berlaku macam ini kan.

“(Tapi) saya percaya, sebelum saya berhenti ini, saya lah perdana menteri waktu itu yang mempunyai ‘majoriti’ (sokongan undi yang terbesar, meski tidak meraih majoriti),” katanya.

Muhyiddin berkata ahli parlimen lain juga mend.akwa mereka memperoleh majoriti tetapi tidak pernah dapat membuktikannya.

Dia merujuk kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim tanpa menamakannya.

“Pernah juga (ada) satu ahli parlimen satu ketika itu dia pergi kata dia ada ‘convincing and formidable’ (majoriti yang kukuh dan meyakinkan), tapi kebelakangan ini tidak dengarlah.

“Kami ahli politik, ada maklumat sendiri. Tak ada sesiapa yang mempunyai sokongan tertinggi berbanding saya,” tambahnya.

Muhyiddin mendakwa “ramai rakyat Malaysia” yang ingin dia kekal sebagai perdana menteri, namun dia harus mematuhi dem.okrasi berparlimen.

“Ramai rakyat Malaysia meminta ‘Abah, tolong terus dan jangan berhenti, kami mencintaimu’. Ini sangat menyentuh. Saya harap saya dapat melakukannya tetapi di bawah dem.okrasi berparlimen, kedudukan perdana menteri adalah berdasarkan ketentuan Perlembagaan Persekutuan, “katanya.

“Bagaimana (seperti) saya telah sebutkan dalam ucapan saya kepada seluruh rakyat Malaysia, kalau ikut perasaaan saya, macam mana yang dihasratkan oleh ramai rakyat Malaysia minta supaya terus kekal. ‘abah jangan berhenti, kami sayang’. Sangat menyentuh hati.

“Saya harap saya dapat kekal, tapi di bawah sistem dem.okrasi berparlimen, lantikan seperti jawatan perdana menteri ini bersandarkan peruntukan dalam perlembagaan,” katanya.

Di bawah Perlembagaan Persekutuan, seseorang perdana menteri mempunyai mesti mempunyai sokongan majoriti dari keseluruhan ahli parlimen. Seseorang ahli parlimen boleh meraih sokongan tertinggi, namu pada masa sama tidak mempunyai majoriti.

Muhyiddin berkata, kini terpulang kepada Yang Dipertuan Agong untuk mencari pemimpin yang mempunyai majoriti mengikut prosedur perlembagaan.

Tidak akan berundur dari politik, lebih banyak masa selepas ini – Muhyiddin

PUTRAJAYA: Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan selepas peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri, beliau tidak akan berundur daripada arena politik negara.

Tegasnya, selepas ini beliau akan mempunyai banyak masa dan boleh memberikan tumpuan kepada partinya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Tambahnya, rakan-rakan dalam Perikatan Nasional (PN) juga akan bersama dengannya memperkukuhkan parti bagi menghadap pilihan raya akan datang.

“Persiapan untuk pilihan raya sudah bermula, bukan sekaranglah tapi kita akan bentuk jentera dan akan laksanakan apa yang penting dari segi strategi kita.

“Ia adalah untuk menentukan bahawa kalau rakyat lihat ‘report card’ kita setahun ini baik, mungkin kalau tiada manifesto dan mereka tengok (prestasi PN), ya, itu dia.

“Dan dijangkakan kalau begitu (adanya pandangan positif rakyat) dan mereka rasa selesa, nak tengok muka Abah balik, sampai masa pilihan raya nanti, kita serahkan kepada rakyat untuk pertimbangkan.

“Pastinya, saya ada masa yang lebih banyak. Saya tahu saya juga ada banyak pengalaman uruskan pilihan raya,” katanya dalam sidang media selepas selesai menyampaikan Perutusan Khas di sini pada Isnin.

Tambahnya, beliau menganggap peletakan jawatannya ada hikmah di sebaliknya.

“Ini dikatakan hikmah. Saya boleh beri tumpuan (kepada parti) dan saya yakin rakyat sudah melihat kerajaan PN betul-betul jaga rakyat.

“Dan saya rasa rakyat mahukan ini,” ujarnya.

Tegasnya, bukan berniat untuk mendabik dada namun sekiranya diberikan peluang, beliau optimis PN mampu buat dengan lebih baik pada masa depan.

Pada 3 Ogos lepas, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, bagi menzahirkan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Yang di-Pertuan Agong, Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO sebulat suara bersepakat untuk menarik balik sokongan terhadap Kerajaan PN dan Muhyiddin selaku Perdana Menteri.

Tambahnya lagi, surat Akuan Ahli-ahli Parlimen UMNO yang mencukupi angka bagi menzahirkan penarikan sokongan Perdana Menteri telahpun dipersembahkan kepada Agong, sekali gus menunjukkan kepimpinan beliau sudah hilang majoriti dan keabsahan selaku Ketua Kerajaan.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber: trendingsangat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*