Peny3bar fltn4h dikenal pasti, peguam d4kwa ada rancangan jatuhkan Carl Samsudin!

SEJAK Rabu, media sosial hangat memperkatakan mengenai k.es membabitkan usahawan yang juga influencer media sosial, Carl Samsudin, susulan tersebarnya video yang memaparkan dirinya meninggikan suara kepada seorang warga emas di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur.

Boleh dikatakan laman komen dibanjiri dengan kec.aman terhadap pengasas dan pemilik butik Bella Ammara itu.

Ketika ramai yang ‘panas hati’ dengan usahawan tersebut, peguam yang mewakilinya, Emma Sakira, tampil menjawab isu yang melingkari anak guamnya itu.

Menurut Emma, klip video yang tular di media sosial hanya diambil sebahagian sahaja oleh pihak tertentu bertujuan untuk menjatuhkan anak guamnya.

“Pihak tersebut pergi rekod video ini, dan ambil klip pada ketika dia (Carl) tengah beri ceramah motivasi ketika dia bersemangat. Dia bukan herdik tetapi memberi semangat.

“Permainan orang itu nak ja.tuhkan Carl konon-konon dia seorang usahawan yang teruk, untuk beritahu orang bahawa Carl tak bera.dab, kurang ajar, herdik orang tua… walhal itu tak benar.

“Orang ramai pula interprete seperti itu sebab ‘orang itu’ yang sampaikan cara sebegitu,” ujarnya kepada mStar.

Menjelaskan lebih lanjut, Emma berkata anak guamnya memenuhi jemputan untuk menyampaikan ceramah motivasi bertajuk ‘Ubah Hidup’ kepada 20 orang gela.ndangan di pusat transit tersebut pada Selasa lalu.

carl kompaun

Imej tangkapan skrin (screenshot) daripada video yang mencetuskan k.ontroversi melibatkan Carl.

“Apabila anda beri ceramah motivasi kepada awam, pelajar sekolah rendah, pelajar sekolah menengah, ia berbeza mengikut audience.

“Yang Carl beri ceramah di pusat gelandangan ini sebenarnya fokus utama untuk ubah nasib hidup mereka. Mereka ini adalah 20 orang daripada beratus gelandangan yang ditapis khas untuk program ini sebab mereka memang nak ubah nasib hidup.

“Bila beri ceramah motivasi, memang la semangat kita membuak. Dalam video itu, Carl sedang memberi semangat kepada pakcik tersebut. Pakcik itu hadir ke depan sebagai fasilitati secara sukarela, bukan dip.aksa. Dia sendiri datang ke depan untuk kongsi pengalaman dan kisahnya.

“Bukan dia h.erdik… itu tak benar. Itu yang ‘pihak tersebut’ buat, tujuannya untuk menjatuhkan Carl… sampai tular video ini satu Malaysia,” ujarnya.

Permainan orang itu nak jatuhkan Carl konon-konon dia seorang usahawan yang teruk, untuk beritahu orang bahawa Carl tak beradab, kurang ajar, h.erdik orang tua… walhal itu tak benar.

EMMA SAKIRA

PEGUAM

Justeru, Emma berkata anak guamnya akan membuat laporan polis pada Khamis kerana penyebaran video berkenaan jelas mempunyai unsur fi.tnah.

Tambahnya, pihak yang terlibat dalam penyebaran fi.tnah ini sudah dikenal pasti dan akan dinamakan di dalam laporan polis yang bakal dibuat.

Laporan tersebut juga menurut Emma adalah bagi membersihkan nama Carl susulan penyebaran fi.tnah tersebut yang memberi kesan terhadap reputasi serta perniagaan anak guamnya.

Sementara itu mengulas mengenai ko.mpaun yang dikenakan terhadap anak guamnya susulan tidak memakai pelitup muka ketika memberikan ceramah, Emma berkata bayaran turut akan dijelaskan pada Khamis.

carl baru 1

Carl akan membuat laporan polis susulan penyebaran video berkenaan, pada Khamis.

“Itu kesalahannya dan dia mengaku tak ikut SOP. Dan dia akur dengan undang-undang. Polis memberi tempoh tujuh hari dan dia akan menjelaskan pada Khamis,” katanya lagi.

Terdahulu menerusi video pendek berdurasi 49 saat itu, Carl dilihat meninggikan suara terhadap seorang gelandangan warga emas ketika menyampaikan ceramah.

Video berkenaan dikatakan dimuat naik sendiri oleh usahawan tersebut di Insta Story akaun peribadi miliknya sebelum dipadam, namun sempat disimpan oleh netizen.

Susulan penularan video tersebut, Carl bukan sahaja menerima kec.aman hebat netizen, malah beberapa selebriti tempatan juga terbuka menegur sikapnya yang disifatkan sangat b.iadab.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*