Tak henti henti nak salahkan kerajaan. Kini Zahid Hamidi tampil umum 7 kegag4lan kerajaan. Sekali siap suruh Muhyddin buat macam ni lagi.

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan sokongan parti itu terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ditamatkan serta merta. Beliau berkata, keputusan itu dibuat berdasarkan tujuh kegagalan kerajaan yang digariskan sebagai syarat utama sokongan Umno terhadap kerajaan pimpinan Muhyiddin.

“Berpandukan tujuh perkara itu ternyata bahawa kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin gagal memenuhi segala garis panduan yang dikemukakan oleh Mesyuarat Kerja Tertinggi (MKT) pada 11 Mac 2020, sebagai syarat meneruskan sokongan. Berpandukan kepada tujuh kegag4lan Kerajaan memenuhi aspirasi rakyat yang digariskan, maka tempoh memberikan sokongan kepada Tan Sri Muhyiddin Yasin selaku Perdana Menteri ditarik balik dan ditamatkan serta merta, ” ujar beliau menerusi sidang media pada awal pagi Khamis.

Dalam pada itu, beliau turut mendesak agar Muhyiddin berundur dengan cara terhormat bagi membolehkan calon baharu dilantik memegang jawatan itu.

“Justeru, Umno mendesak agar Tan Sri Muhyiddin Yassin dapat berundur secara terhormat bagi membolehkan seorang Perdana Menteri baharu dilantik untuk suatu tempoh yang terhad. Tempoh Perdana Menteri yang baharu akan hanya memfokuskan usaha membantu kebajikan rakyat sepanjang p4ndemik C0v!d.19 dengan pendekatan inklusif dan memastikan proses vaksinasi dan imunisasi dapat disegerakan.

“Setelah berjaya mencapai tahap imvnisasi kelompok, Perdana Menteri baharu mestilah segera menasihati Yang di-Pertuan Agong bagi menyerahkan kembali mandat kepada rakyat untuk diadakan Pilihan Raya Umum ke-15.

Terdahulu pada Rabu petang, d​​ilaporkan 30 Ahli Parlimen Umno did4kwa bersetuju sekiranya Ahmad Zahid melepaskan jawatannya sebagai presiden dalam parti itu. Menurut Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Zahidi Zainul Abidin, Ahmad Zahid perlu mencontohi pemimpin parti terdahulu yang mengundurkan diri ekoran terlibat dengan kes rasv4h di mahkamah.

Ahmad Zahid sebelum ini turut menghadapi kris1s kepemimpinan selepas 25 anggota Parlimen Barisan Nasional yang dipimpin oleh Datuk Seri Nazri Aziz (Padang Rengas) yang mendakwa mereka telah kehilangan kepercayaan terhadap beliau sebagai presiden.

Ketua Umno Bahagian Bakri, Mohd Fuad Tukirin berkata mesyuarat Majlis Tertinggi harus mempertimbangkan untuk menangguhkan tugas Ahmad Zahid sebagai presiden parti buat sementara waktu sehingga beliau dapat memberikan jawapan dalam beberapa isu. Ia termasuklah usaha kononnya untuk berkolaborasi dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam men3ntang kehendak akar umbi Umno.

Video :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B I Z M I L L A (@mila_jirin)

Berikut merupakan tujuh kegag4lan yang disebutkan oleh Ahmad Zahid:

1. Kegag4lan Kerajaan menangani p4ndemik C0v!d.19 secara berkesan sehingga mencetuskan keres4han dan kemvrvngan serius rakyat.

2. Kegag4lan Kerajaan dengan menyalahgunakan darvrat yang hanya untuk muslihat politik hingga memvdaratkan rakyat dan ekonomi negara, sekaligus menafikan suara Umno yang sejak dari awal membantah keras pr0klamasi tersebut.

3. Kegag4lan Kerajaan untuk mempertahankan sistem demokrasi Berparlimen hingga memandulkan segala amalan dem0krasi semak dan imbang yang menjamin hak dan suara rakyat terbela terutamanya dalam memantau segala inisiatif kerajaan dalam menangani pand3mik termasuk aspek perbelanjaan, perolehan dan segala usaha vaksin4si.

4. Kegagal4n Kerajaan menguruskan bantuan dan tuntutan rakyat secara berkesan untuk semua peringkat dan kategori. Ini termasuklah tuntutan Mor4torium 2.0 tanpa caj/faedah terakru, dasar mor4torium yang tidak dipanjangkan kepada agensi-agensi Kerajaan yang lain seperti LPPSA (Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam), skim i-Citra yang tidak mesra rakyat, bantuan tunai seperti BPR, BPN dan BKC yang lambat dan amat terhad.

5. Kegag4lan Kerajaan untuk memberikan keyakinan dan kepercayaan kepada rakyat dalam menguruskan kebajikan mereka hingga berlaku peningkatan serius dalam permasalahan sosial seperti kes bvnvh diri.

6. Kegagal4n Kerajaan mengurus kestabilan politik dan ekonomi hingga mewujudkan ketidakyakinan pelabur terhadap kemampuan menguruskan negara dan pand3mik.

7. Kegag4lan Kerajaan yang jelas memperk0tak-katikkan titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Pemerintah hingga terpaksa berulang-kali mengeluarkan kenyataan media dan titah mengadap supaya Parlimen

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*