Kif4rah dh sampai -akibat kacau rumahtangga org,ini terjadi pada fara sk4ndal syuk

Nombor Telefon Tersebar Di Media Sosial, Fara Salleh Terima Mesej M4kian Daripada Netizen

bawang rangers sudah mengg4nas

Masih belum berkesudahan kemelut yang melibatkan antara penyampai radio dan pengacara Shuk Sahar dan isteri, Rossalennah Natassyiah Asshaferah bersama wanita bernama Fara Salleh.

Terbaru, Fara memuat naik sebuah entri yang mended4hkan kiriman mesej yang diterima daripada warganet di Instagram (IG) serta di aplikasi WhatsApp.

Antara kandungannya adalah kec4 man dan m4kian daripada netizen yang tidak berpuas hati dengan tindakannya selepas did4kwa masih berhubung dengan Shuk.Tidak cukup dengan itu, ada juga mesej yang berbaur luc4 h dan menga1bkan.Malah, Fara bertindak memaparkan wajah-wajah segelintir individu yang menghubunginya.

Nombor telefon Fara terkantoi tersebar selepas Rossalennah memuat naik sebuah rakaman video yang menunjukkan perbualannya bersama Shuk.

v

Pada Sabtu lalu, kecoh apabila Rossalennah mendedahkan suaminya itu masih lagi menjalinkan hubungan dengan Fara.Jelas Rossalennah lagi, dia juga bertindak menerjah ke rumah wanita tersebut untuk meminta suaminya pulang ke rumah namun terpaksa beredar dengan hampa. gempak

ini yang bakal fara hadapi,sekiranya istri syuk buat laporan?

Gangguan ‘Orang Ketiga’ Boleh Dip3 njara 2 Tahun

Orang ketiga merupakan topik yang sangat hangat diperkatakan bukan sahaja dikalangan wanita malah kaum lelaki. Setiap pasangan yang mendirikan rumahtangga pastinya mengimpikan malhligai perkahwinan yang indah dan aman.

Namun tidak semua pasangan dapat melayari bahtera perkahwinan mereka tanpa ada masalah mahupun tekanan. Peningkatan jumlah pencer4ian di Malaysia termasuk semua agama yang ada di Malaysia berada di tahap yang membimbangkan sehingga isu ini turut diperdebatkan dan dibentangkan oleh ahli Kabinet.

Untuk pengetahuan, orang ketiga yang mengganggu kebahagiaan rumah tangga pasangan suami isteri sehingga membawa percer4ian boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana ia satu kesalahan jen4yah

Apa Itu Orang Ketiga?

Orang ketiga ditakrifkan sebagai mana-mana orang yang menghalang sesuatu pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri yang sudah bernikah dengan sah.

Ini adalah suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi dua ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya, dan Mahkamah hendaklah memerintahkan pasangan itu supaya hidup sebagai pasangan suami isteri yang sudah bernikah dengan sah.

Akta Kesalahan Jen4yah Syariah

Sekksyen 36 Akta memperuntukkan – ‘Mana-mana orang yang memujuk lari seorang perempuan bersuami atau membawanya keluar dari rumah adalah kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Mahkamah juga boleh memerintahkan perempuan tersebut supaya kembali kepada suaminya.

Mengikut Akta Kesalahan Jenay4h Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) Sekksyen 37 dibawah kategori menghalang pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri.

Manakala mengikut Sekksyen 38 dibawah kategori menghasut suami atau isteri supaya bercer4i atau mengabaikan kewajipan. Mana-mana orang yang menghasut, memaksa atau memujuk mana-mana orang lelaki atau orang perempuan supaya bercer4i atau mengabaikan kewajipan dan tanggungjawabnya sebagai suami atau isteri adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Merujuk kepada kedua-dua sekksyen diatas, ada segelintir masyarakat yang beranggapan bahawa hukuman jen4yah orang ketiga ni hanya boleh dilaksanakan keatas kekasih gelap sahaja.

Namun begitu, hukum4n yang terkandung dibawah akta ini boleh dikenakan kepada sesiapa sahaja termasuk ahli keluarga, saudara malah sahabat kita jika mereka terlibat dan ada bukti yang kukuh yang menyatakan mereka punca keret4kan sesebuah rumahtangga itu.

Bagi individu yang terlibat samada mengh4sut dan mempengaruhi seseorang untuk mengabaikan tanggungjawab terhadap rumahtangga boleh didenda RM3000 dan penjara selama 2 tahun ataupun kedua-duanya sekali.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber : https://apaceritatv.com.my/kif4rah-dh-sampai-akibat-kacau-rumahtangga-orgini-terjadi-pada-fara-skandal-syuk/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*