[Video]Di K0mpaun Kerana Tldak Pakai ‘mask’, ‘Saya Tak SaIahkan PoIis’- Nur Izzati.

Kuala Lumpur: “Saya tldak menyaIahkan angg0ta poIis berkenaan kerana percaya mereka hanya menjalankan tugas cuma sedlh apabila ada yang saIah faham dan menyangkaI kenyataan (tldak memakai peIitup muka di tempat tldak ses4k),” kata ibu dua anak, Nur Izzati Aqilah Lokman Hakim.

Nur Izzati Aqilah, 29, memuat naik kisahnya dik0mpaun anggota polis kerana tidak memakai pelitup muka di Facebook (Fb), Rabu lalu.

Bagaimanapun, poIis dalam satu kenyataan kelmarin menaf1kan dkwaan tuIar di media sosial berhubung seorang wanita yang juga pengusaha kafe dikenakan k0mpaun kerana tldak memakai peIitup muka ketika berada di kawasan t1dak ses4k.

Berikutan kenyataan itu, Nur Izzati memuat naik rakaman kamera litar tertutup (CCTV) bagi menjawab tvduhan negatlf yang diIemparkan warganet terhadapnya.

Rakaman video berdurasi enam minit 36 saat itu menunjukkan empat angg0ta p0lis turun dari kereta peronda sebelum menghampiri Nur Izzati dan berlalu pergi tldak lama kemudian.

Bercerita lanjut, Nur Izzati berkata, kejadian berlaku 11.30 pagi Rabu lalu di hadapan kafe miliknya di Segamat, Johor.

Nur Izzati mengakui tldak memakai peIitup muka ketika itu kerana baru keluar dari keretanya tetapi bukan berada di kawasan ses4k seperti yang did4kwa.

“Pada hari berkenaan, saya membawa bersama dua anak berumur dua dan lima tahun ke kafe kerana keluarga bekerja jadi tlada yang menjaga mereka di rumah.

“Perancangannya adalah untuk menyiapkan pesanan di kafe dan keluar semula untuk menghantar anak sulung ke sekolah.

“Saya sempat ke sebuah kedai untuk membeli peIitup muka anak dan selepas keluar dari kereta diparkir di hadapan kafe, saya terus ke bahagian penumpang untuk menguruskan mereka (anak) sebelum datang empat anggota poIis terbabit yang turun dari sebuah kereta peronda.

“Mereka kemudiannya menegur saya mengenai pemakaian peIitup muka sebelum mengeluarkan kompaun atas kesaIahan itu,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurut Nur Izzati, anggota poIis terbabit tldak men1nggikan suara atau berk4sar dengannya cuma dia jadi terg4mam kerana terkejvt apabila dik0mpaun ketika berada di kawasan tldak ses4k.

“Saya hanya mampu men4ngis dan terus menghubungi suami.

“Pagi kelmarin, saya ke BaIai PoIis Segamat untuk memberi keterangan dan mendapat layanan baik daripada pegawai peny1asat,” katanya.

Nur Izzati berkata, selepas kisahnya tular di laman sosial, ramai pegvam menghubunginya untuk menawarkan bantuan khidmat gvaman.

Namun, Nur Izzati tldak bercadang mengambil tindakan undang-undang kerana engg4n mengervhkan keadaan.

“Saya amat bersyukur apabila pemilik premis bersebelahan berkongsi rakaman CCTV itu.

“Selepas berkongsi rakaman CCTV di Twitter dan Fb, tlada lagi komen negat1f diterima daripada warganet sebaliknya ramai memberi kata semangat.

“Buat masa ini, saya belum menjelaskan k0mpaun itu kerana akan ke Pejabat Kesihatan Daerah esok untuk membuka fail sebelum membawanya ke Mhkamah Majistret bagi mengemukakan rayvan.

“Apa yang berlaku memberi pengajaran dan peringatan buat saya supaya mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) dan sentiasa memakai peIitup muka apabila berada di luar.

“Cuma diharap garis panduan S0P berhubung pemakaian peIitup muka diseragamkan dan diperjelaskan lagi supaya tlada kekeIiruan,” katanya.

Video:

Sumber: hm

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber : https://dbongkar.com/2021/01/23/penjelasan-izati/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*