“Ini baru pelajar sekolah, belum pelajar…” 1 Pelajar SPM Positif C0VlD, Semua Pelajar Tingkatan 5 MRSM Lipis Kena Kuar4ntin

Dugaan buat calon SPM… 

Semalam, sekumpulan pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Lipis yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada bulan depan terpaksa dikuar4ntin lepas seorang calon didapati positif CoVlD l9.

Menurut Astro AWANI, Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN) Pahang, Mohd Zairasyahli Shah Zakaria berkata, seramai 142 pelajar perempuan ditempatkan di Institut Latihan Perumahan dan Kerajaan Tempatan (I-KPKT) Bukit Tinggi manakala dua pelajar lelaki ditempatkan di asrama.

Kesemua calon SPM, MRSM Lipis dikuarantin selepas 4 pelajar sudah didapati positif Covid-19.

3 disahkan positif hari ini manakala 1 semalam.

142 pelajar perempuan ditempatkan di I-KPKT Bukit Tinggi manakala dua pelajar lelaki dikuarantin di asrama pic.twitter.com/ggKvyRshTw

— Mohd Redzuan Abdul Manap (@redzuanNewsMPB) January 20, 2021

“Pemindahan ke I-KPKT dilakukan untuk keselamatan selepas ada kes positif dan melihat situasi yang mana daripada 20 orang yang bergejala meningkat kepada 30 orang dalam tempoh 10 hari.

“Setakat pagi ini terdapat tiga lagi pelajar yang dikuar4ntin di I-KPKT positif C0vld-19 dan dihantar ke Hospital,” katanya.

Pemindahan pelajar perempuan ke I-KPKT telah dilakukan selepas pihaknya mengadakan perbincangan dengan pelbagai pihak termasuk MARA.

Mereka katanya akan dipindahkan dengan menaiki bas dengan diiringi anggota polis bagi memastikan aspek keselamatan. Terdapat juga tiga guru pengiring dibawa bersama bagi menjaga kebajikan pelajar di pusat kuarantin.

Dalam pada itu, pihak Balai Bomba Kuala Lipis menerusi perkongsian di Facebook dilihat telah menjalankan tigas mereka dalam menjalankan aktiviti sanitasi di MRSM tersebut.

Dalam satu update terbaru dari MKN Pahang, pihak mereka telah mengesahkan terdapat perubahan dalam jumlah pelajar yang dikuar4antin iaitu sebanyak 86 orang dan tiga guru menjadi pengiring.

Jumlah positif pula disahkan bertambah kepada 2 orang dan 27 masih menunggu keputusan. 

Sama-sama kita doakan semoga pelajar-pelajar ini selamat dan tabah menghadapi ujian ini. 

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber : LOBAKMERAH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*