“Emelda Rosmila Tak Mahu Mediasi,” K3s Sam4n Fitn4h Siber Terhadap Zarina Anj0ulie Dibawa Ke Mahk4mah Tinggi

K3s saman fitn4h siber yang difailkan pelakon Zarina Anjoulie Lavocah terhadap Emelda Rosmila akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas gagal diselesaikan melalui proses mediasi.

Peguam yang mewakili Zarina, Wan Azmir Wan Majid daripada firma guaman NHA Advocates and Solicitors berkata, Emelda selaku defendan enggan meneruskan proses mediasi yang disarankan mahkamah dan kes ini akan melalui perbicaraan penuh.

“Kami berharap semuanya berjalan lancar seperti yang dicadangkan mahkamah dan kedua-dua pihak dapat mencari jalan penyelesaian.

“Namun kerana Emelda tidak mahu meneruskan mediasi, nampaknya kes ini akan melalui bicara penuh dan kami pasti akan memberikan yang terbaik untuk anak guam sewaktu perbicaraan di mahk4mah nanti, ” katanya yang turut dibantu peguam Nurul Hafidzah Hassan dan Zeti Zulkifli.

Emelda selaku defendan didakwa telah memfitn4h, melakukan pembulian siber dan penyerangan reputasi terhadap Zarina.

Pada 15 Oktober tahun lalu, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur mencadangkan agar kedua-dua pihak menjalani proses mediasi dan Zarina mengusulkan kepada Emelda pada 19 November tahun lalu agar proses tersebut diadakan pada Januari.

Namun, Emelda menerusi peguamnya menjawab pelawaan itu pada 25 November lalu bahawa dia enggan mengambil bahagian dalam proses mediasi untuk mencapai penyelesaian bagi kedua-dua pihak.

Mediasi adalah alternatif penyelesaian k3s tanpa melalui proses perbicaraan penuh yang menawarkan faedah-faedah seperti perkhidmatan percuma dengan mediator terdiri daripada hakim dan pegawai kehak1man berpengalaman serta berpengetahuan.

Dalam sesi berkenaan, tiada pihak yang kalah kerana persetujuan untuk penyelesaian dicapai secara sukarela, sekali gus mewujudkan situasi menang-menang dan perjanjian penyelesaian juga mengikat pihak-pihak mengikut undang-undang kontrak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E M E L D A R O S E (@emeldarosemila)

 

Menurut Wan Azmir lagi, pihaknya menuntut agar kos pindahan ke Mahkamah Tinggi ditanggung pihak defenden.

“Ini adalah kali kedua Emelda memfailkan permohonan untuk memindahkan kes itu ke Mahk4mah Tinggi.

“Kali pertama ia diajukan, Zarina tidak membantah, tetapi permohonan tersebut ditarik balik oleh defendan Emelda setelah permohonan dibuat bagi alasan yang hanya diketahui oleh beliau.

“Setelah itu permohonan tersebut diajukan kembali dan sekali lagi, kami tidak keberatan menurut kemahvan pihak Emelda tetapi kali ini kami memohon agar kos pindahan dibayar oleh defendan, ” tambah Wan Azmir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E M E L D A R O S E (@emeldarosemila)

Susulan itu mahkamah memerintahkan Emelda untuk membayar kos kepada Zarina bagi membolehkan k3s sivil tersebut dipindahkan ke Mahkam4h Tinggi.

Zarina mengambil tindakan saman terhadap Emelda selepas didakwa memfitnah dirinya menerusi aplikasi Telegram dan akaun media sosial.

Zarina menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan teladan serta perintah injunksi untuk mengelakkan Emelda memfitn4hnya di masa depan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zarina Anjoulie (@anjoulielavocah1)

Selain itu, Zarina mahu Emelda membuat permohonan maaf yang disiarkan di media cetak dan akaun media sosial aktres itu sendiri.

Wan Azmir Wan Majid, Nurul Hafidzah Hassan dan Zeti Zuklifli juga mewakili Zarina bagi saman fitnah sibernya terhadap dua pelakon lain iaitu Amyza Aznan dan Fara Mendoza. -CARI

Sumber: Mstar

 

 

 

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukViral

Sumber : motifviral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*