“Allah tidak izinkan saya terbang jauh dalam industri hiburan..”, – Mila Jirin

Terbaru, penyanyi Mila Jirin ada berkongsi satu cerita di akaun Instagramnya.

Meneurutnya, ada seorang wanita yang menanyakan perkembangan dirinya dalam bidang hiburan dan Mila sejujurnya memberitahu sudah tidak aktif dalam bidang seni.

Lantas, Mila terbuka untuk bercerita tentang sebab dan asbabnya Allah tentukan perjalanan hidupnya sebegitu.

“MILA DAH TAK NYANYI LAGI?? ”


Sapa seorang wanita lewat 50-an sambil sedang membersihkan meja di sebuah restoran fastfood di Penang International Airport.


“DAH TAK AKTIF DALAM INDUSTRI HIBURAN, SIBUK JAGA ANAK” – Balas saya sambil membalas senyuman wanita tersebut.


“PATUT LA LAMAAA MAKCIK TAK DENGAQ LAGU MILA, AWAT LAGUTU..NYANYI LAH BALIK, DAH ADA SORA – Balas Wanita itu


“Erm, suami tak izinkan makcik – Saya cuba nak tamatkan pertanyaan wanita tersebut”


“MANA BOLEH TAK BAGI, DULU TAK KAWIN BAGI? LA DAH KAWIN TAK BAGI?? TENGOK YANG LAIN DH KAWIN BOLEH – Agak serius wanita itu berhujah


“Insya Allah Makcik, jika Allah izinkan” – Dalam hati, moga tiada lagi soalan kenapa saya tidak menyanyi lagi diajukan


Wanita itu berlalu sambil ambil handphone dan bergambar dengan saya buat kenang kenangan.


Dalam kapal terbang, saya terfikir, betapa percaturan Allah itu yang MAHA TERBAIK. Allah tidak izinkan saya terbang jauh dalam industri hiburan ada sebab dan asbab nya… Saya YAKIN dengan apa yang dah Allah rancang buat saya.


Bukan MUDAH bergelar anak seni, momment2 kesusahan, hanya anak anak seni yang tahu bagaimana… Pernah dulu, sebulan tiada pendapatan bayangkan saya menyara keluarga sepenuhnya memang AMAT MENCABAR… Tawakal seorang Anak Seni dalam mencari rezeki ni HEBAT, cara Anak seni bekerja tidak siapa yang tau kecuali Anak seni itu sendiri.


Saya sangat suka melihat bilamana seorang Anak seni itu berjinak jinak dalam dunia perniagaan disaat mereka masih berada didalam pusingan ATAS dalam roda kerjaya mereka sebagai Anak Seni. Saya pernah mengalami zaman kegemilangan itu dan juga telah merasai zaman kesuraman juga. Allahuakbar, saya bersyukur 11 tahun lepas en suami @isz_mustapha dah beri input untuk saya tidak berada dalam zon selesa sebagai anak seni dan memberi saya pendedahan dalam dunia keusahawanan.


Apa sahaja peluang ada depan mata mahupun diberikan, tidak pernah berkata “TIDAK” walaupun ada yang keuntungannya tidak lah setimpal dengan usaha yang diberikan. Saya tetap lakukan demi untuk mengutip ilmu dalam dunia keusahawanan.

Rezeki Allah itu MAHA LUAS, Jika IKHLAS dalam melakukannya, pasti Allah bagi jalan.”, tulisnya panjang lebar.

 

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

“MILA DAH TAK NYANYI LAGI?? ” – – Sapa seorang wanita lewat 50-an sambil sedang membersihkan meja di sebuah restoran fastfood di Penang International Airport. – – “DAH TAK AKTIF DALAM INDUSTRI HIBURAN, SIBUK JAGA ANAK” – Balas saya sambil membalas senyuman wanita tersebut. – – “PATUT LA LAMAAA MAKCIK TAK DENGAQ LAGU MILA, AWAT LAGUTU..NYANYI LAH BALIK, DAH ADA SORA – Balas Wanita itu – – “Erm, suami tak izinkan makcik – Saya cuba nak tamatkan pertanyaan wanita tersebut” – – “MANA BOLEH TAK BAGI, DULU TAK KAWIN BAGI? LA DAH KAWIN TAK BAGI?? TENGOK YANG LAIN DH KAWIN BOLEH – Agak serius wanita itu berhujah – – “Insya Allah Makcik, jika Allah izinkan” – Dalam hati, moga tiada lagi soalan kenapa saya tidak menyanyi lagi diajukan – – Wanita itu berlalu sambil ambil handphone dan bergambar dengan saya buat kenang kenangan. – – Dalam kapal terbang, saya terfikir, betapa percaturan Allah itu yang MAHA TERBAIK. Allah tidak izinkan saya terbang jauh dalam industri hiburan ada sebab dan asbab nya… Saya YAKIN dengan apa yang dah Allah rancang buat saya. – – Bukan MUDAH bergelar anak seni, momment2 kesusahan, hanya anak anak seni yang tahu bagaimana… Pernah dulu, sebulan tiada pendapatan bayangkan saya menyara keluarga sepenuhnya memang AMAT MENCABAR… Tawakal seorang Anak Seni dalam mencari rezeki ni HEBAT, cara Anak seni bekerja tidak siapa yang tau kecuali Anak seni itu sendiri. – – Saya sangat suka melihat bilamana seorang Anak seni itu berjinak jinak dalam dunia perniagaan disaat mereka masih berada didalam pusingan ATAS dalam roda kerjaya mereka sebagai Anak Seni. Saya pernah mengalami zaman kegemilangan itu dan juga telah merasai zaman kesuraman juga. Allahuakbar, saya bersyukur 11 tahun lepas en suami @isz_mustapha dah beri input untuk saya tidak berada dalam zon selesa sebagai anak seni dan memberi saya pendedahan dalam dunia keusahawanan. – – Apa sahaja peluang ada depan mata mahupun diberikan, tidak pernah berkata “TIDAK” walaupun ada yang keuntungannya tidak lah setimpal dengan usaha yang diberikan. Saya tetap lakukan demi untuk mengutip ilmu dalam dunia keusahawanan. – Rezeki Allah itu MAHA LUAS, Jika IKHLAS dalam melakukannya, pasti Allah bagi jalan.

Siaran dikongsi oleh B I Z M I L L A (@mila_jirin) pada

Mila Jirin telah menceburkan diri dalam bidang perniagaan sejak 10 tahun yang lalu dan kini telah memiliki sebuah syarikat pengendali acara perkahwinan, Bizmilla yang membanggakan.

 

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Sedikit TIPS buat ibu ibu yang sibuk uruskan perniagaan sambil menjaga Anak kecil. – 1. TIME TABLE : Part ni, kita kena tengok pola masa anak kita, jam berapa anak kita tidur, jam berapa aktif bermain… dari situ kita boleh plan time table kerja kita. Time table saya bermula lepas Subuh, memang tu perfect time unt saya sbb Arif lena diulit mimpi ???? – 2. TO-DO LIST : Penting unt buat to-do list supaya segala apa yang perlu kita siapkan, kita dapat siapkan. Macam saya, setiap malam before tido, saya akan semak pending To-Do List dan setkan new to-do list di HP saya – 3. ALTERNATE MASA REHAT DGN PASANGAN – Bincang dengan pasangan unt alternate off day masing2. Masa2 mcm ni kita kena ambil peluang untuk uruskan hal2 yg penting atau yg memerlukan untuk kita keluar meeting dan sebagainya – 4. SET TEAM PENGGERAK – Nak berjaya tak boleh nak jadi ONE-MAN SHOW semua benda kita nak buat, memang akan collapse… Sebaiknya, boleh hire team based on projeck / outsource unt diversify the task, lebih efficient – 5. REHAT SECUKUPNYA – Ibu ibu yang sibuk uruskan anak dan perniagaan terkadang tak dapat rehat secukupnya. Bekerja mengikut kemampuan kita, jangan paksa diri sehingga kesihatan pulak terjejas. Kena selalu ingatkan diri, kena setkan Alarm pada diri untuk berehat. Berehat bukan hanya tidur, tetapi bermain main dengan anak pun rehat juga, merehatkan minda dan hilangkan tekanan…betul tak mommy??? – Moga dengan sedikit perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada Mommy mommy yang sibuk berniaga sambil uruskan anak. Moga dengan perancangan masa yang betul dapat kita bahagikan masa sebaiknya agar kita tidak terlepas momment2 penting melihat pembesaran anak kita sambil kita memperkembangkan perniagaan kita… – – – WEDDING PACKAGE with BIZMILLA Hall di SUBANG • KL• KAJANG follow : @bizmilla_catering @bizmilla_insya_hall_kl @bizmilla_amza_hall_kajang – LOOKING FOR BRIDAL ATTIRE : @thebridalfactory – Plan for UMRAH & HOLIDAY Follow : @bizmillatravel – DINNER SOMEWHERE PUCHONG? Follow @restoran_embun_urai

Siaran dikongsi oleh B I Z M I L L A (@mila_jirin) pada

 

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Abang Arif dok target “Fresh Flower” tu… ???? Selamat pengantin baru…. @bukharymustapha & Liana

Siaran dikongsi oleh B I Z M I L L A (@mila_jirin) pada

Sumber: Instagram Mila Jirin

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*